Schaeffler

Workplace design

Herzogenaurach

Client

Schaeffler

Digital Transformation Centre

Erlangerstrasse 64

91074 Herzogenaurach, Germany

 

Completion

March 2019

 

Size

1.392 square meters

 

Photography

Peter Wuermli

Featuring vivid and vibrant interiors, the Digital Transformation Centre of German automotive and industrial supplier Schaeffler was conceived to help develop a more creative and agile mind-set in the company by providing a work environment that stimulates design thinking, promotes innovation and delivers a youthful energy to a long-established firm.

The Brief

Schaeffler faced a number of challenges that needed to be addressed in its new office space. “We wanted to create a state-of-the-art digital talent work environment that encourages employee creativity,” says Olaf Mackert, head of the Digital Transformation Centre. 

Like many companies today, Schaeffler is seeking to break down the traditional vertical hierarchy in favour of a more flexible network of teams to create an agile organization that is able to deliver faster results. To achieve this goal, Schaeffler’s digitalisation team works with design thinking approach – a process that requires maximum flexibility and necessitates the use of different types of workspaces, such as large workshop rooms, prototyping areas, adjustable workstations, event rooms, and individual work spaces. 

The Solution

  • Floorplan

At Schaeffler’s Digital Transformation Centre, every project starts with design thinking workshop. Therefore, the workspace design has been specifically considered to enable the flow of work processes within the team. The office is divided into three main areas that move from loud to quiet zones, enabling collaborative teamwork without interrupting more concentrated thinking.

The first area of the office is the communication / collaboration hub, which houses a large workshop and events area, and a coffee point. This is a buzzing and colourful space that is used for large group brainstormings, presentations and internal events. 

The hub is fitted with foldable glass partition walls. Depending on the occasion, the partition walls either house three additional smaller meeting rooms or can be opened up, creating one large event room.

The middle, blue, area is designed for agile teamwork and is focused on encouraging collaboration. Instead of having assigned individual workstations, this zone is fitted with shared sit / stand desks. The groups of workstations can be modified to suit the number of employees working on a project.  

The rear of the office, the green area, is designed for individual work – deep thinking and focused work – and also hosts a very quiet space for silent working: a psst zone where talking is not permitted.

  • Communication core

Evolution Design’s solution was to create an office in which the entire space supports the design thinking approach. The company wants its employees to think out of the box, so Evolution Design created a large irregularly-shaped architectural intervention in the centre of the office – the communication core. It houses focus booths, meeting rooms and prototyping spaces and creates curvilinear connecting spaces, adding fluidity and visual interest to an otherwise rectangular building. 

  • Showroom

The new office does not have a traditional reception desk. Instead, the first thing that guests experience when they enter the Digital Transformation Centre is an interactive showroom where Schaeffler product presentations are run on the LED video walls and floor. The whole 360-degree experience is further enhanced by product demonstrations that involve the use of virtual reality glasses. This area offers a high-tech welcome to guests, customers and staff and generates a real sense of leading edge innovation from the first contact point.

  • The Aesthetics

Aesthetically, the space has a youthful and semi-industrial feel reflecting Schaeffler’s digital and engineering background. In the workshop area, for example, exposed ceiling details and a polished concrete floor are softened with colourful chairs and brightly coloured walls. Colour and materials are also used to demarcate areas, with bright blue tones and the use of glass in the livelier team space contrasting with pale green forest motifs and the use of tree trunk dividers that create a feeling of calm in the quiet working space.